Dezghetarea Congelatorului – Cand Si Cum O Facem?

Desi in zilele noastre este recomandat ca aparatele frigorifice sa fie dotate cu tehnologia No Frost, de preferinta la ambele compartimente, totusi exista destule modele mai vechi sau unele noi dar mai ieftine, care fie nu au deloc optiunea, fie doar la compartimentul frigiderului. Astazi, ne vom uita la procesul de dezghetare al congelatorului, cand se face acest lucru si cum anume, pentru a nu risca alterarea alimentelor.

Dezghetarea congelatorului sprayAlternativa rapida: pentru cei grabiti, exista si o alternativa, folosirea in mod regulat a unui spray pentru dezghetarea congelatorului, astfel incat sa nu ajungeti sa aveti nevoie de dezghetarea aparatului pentru perioade lungi de timp. Este aplicat direct pe gheata, dar poate fi si diluat cu un pic de apa, atunci cand curatati compartimentul frigiderului. Este gandit sa elimine si bacteriile, impreuna cu mirosurile neplacute rezultate. Daca vreti sa aflati mai multe despre aceasta varianta, spray-ul pentru dezghetat frigiderul este aici.

De ce este nevoie de dezghetarea manuala a congelatorului?

Nefiind gandit sa elimine gheata care se formeaza pe peretii sai, aparatul frigorific va ajunge in timp sa aiba un strat destul de gros depus. Acest lucru reduce din performantele sale si din spatiul interior, gheata se mai depune si pe alimente, astfel incat pana la urma sunteti nevoit sa va calcati pe inima si sa dedicati cateva ore procesului de dezghetare.

Gheata se formeaza datorita unei combinatii intre umezeala care intra in interior atunci cand deschidem usa sau datorita alimentelor introduse, si a frigului care este caracteristic unui astfel de aparat. In cazul unui congelator, acest lucru ne ia din spatiul de depozitare, facand si deschiderea sertarelor mai dificila. In plus, costul de utilizare creste si el, atunci cand frigiderul trebuie sa munceasca in plus pentru a tine temperatura la nivelul dorit.

Dezghetare congelatorCand ar trebui dezghetat congelatorul

O lucrare de mentenanta destul de plictisitoare, dezghetarea congelatorului nu este nevoie sa fie facuta prea des totusi. In functie de congelator si de cata gheata se formeaza, ar putea fi ceva de facut doar o singura data pe an, uneori de doua ori. Dupa ce faceti acest lucru, veti descoperi ca si congelatorul vostru functioneaza mai bine, deci este ceva necesar.

Procesul de dezghetare – Cum Se Face

Vas apa calda congelatorIn primul rand, opriti aparatul si scoateti-l din priza. Deschideti usa, pentru a ridica temperatura din interior in mod natural, asigurand topirea de gheata din interior relativ incet. Daca vreti sa faceti mai rapid acest proces, atunci puteti amplasa un bol cu apa calda in congelator, dupa care inchideti usa. Astfel, gheata se va topi foarte repede, si veti putea lua bucatile de gheata de pe perete cu mana. Puteti folosi o carpa sau un burete pentru a lua apa care se dezgheata sau gheata care se poate lua usor.

In general, este bine sa puneti si prosoape pe jos, pentru a colecta apa dezghetata. Amplasarea unui lighean sau a altui recipient la baza aparatului, pentru a colecta apa rezultata, este deasemenea o idee buna.

Nu asteptati pana la final pentru a curata aparatul, reveniti langa el in mod regular pe perioada procesului de dezghetare si curatati zonele ude cu o carpa sau burete.

Curatarea aparatului

In momentul in care gheata a disparut, iar apa rezultata a fost colectata, puteti sa va apucati si de curatarea finala a aparatului. Folositi in acest scop apa calda amestecata cu detergent lichid. De evitat folosirea otetului in acest scop, pentru ca poate fi coroziv cand vine in contact cu suprafetele din plastic. La final, dupa ce aparatul a fost spalat, folositi si apa curata pentru clatirea suprafetelor, apoi asteptati sa se usuce.

Dupa ce se usuca suprafetele curatate, puteti pune din nou in priza aparatul. Asteptati sa revina la o temperatura mica, apoi puteti sa puneti alimentele inapoi in interior.

Stocarea alimentelor pe perioada dezghetarii congelatorului

Dezghetarea si curatarea unui congelator nu este posibila daca alimentele mai sunt inca in interior. In functie de cum utilizati congelatorul, s-ar putea sa puteti face acest lucru o singura data pe an, atunci cand terminati alimentele stocate peste iarna. In caz ca totusi folositi congelatorul pe tot parcursul anului, atunci fie programati acest proces intr-o zi de iarna, fie incercati sa stocati alimentele prin congelatoarele vecinilor.

As recomanda dezghetarea congelatorului iarna, mai ales daca prindeti o zi cu temperaturi negative. Scoateti alimentele congelate si amplasati-le in balcon, deci intr-o zona cu temperatura mai scazuta, pentru a le pastra in siguranta.

Puteti sa folositi si frigiderul in acest scop, setand temperatura la cel mai mic nivel posibil, pentru a intarzia dezghetarea alimentelor.

O alta idee este sa utilizati optiunea de Congelare Rapida, pentru a scade temperatura pachetelor cu alimente si mai mult, ceea ce va extinde perioada de timp necesara pentru ca acestea sa se dezghete dupa ce sunt scoase din congelator.

Recomandarea noastra – Un Congelator No Frost

Tehnologia No FrostDupa cum vedeti, desi nu este foarte greu de facut, dezghetarea unui congelator este un proces de durata si necesita atentia voastra. Este in special o problema pentru ca alimentele trebuie scoase din interior pe perioada procesului, iar pe timpul verii acest lucru se poate dovedi o problema. Totusi, dupa cum vedeti mai sus, exista metode de a evita dezghetarea alimentelor.

In general, recomandam achizitionarea de aparate moderne, dotate cu tehnologie No Frost. Fie ca vorbim de congelatoare dedicate, sau de compartimentele mici de pe frigidere si combine frigorifice, este o idee buna sa faceti investitia intr-un aparat ce foloseste dezghetarea automata, veti aprecia acest lucru pe termen lung si veti evita 1-2 dezghetari pe an. Pe termen lung, asta inseamna 15-20 de dezghetari evitate si multe zeci de ore in care alimentele voastre vor fi in siguranta.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.