In universul aparatelor de racit, tehnologia No Frost are o importanta deosebita, aceasta rezolvand o problema avuta de multi utilizatori cu frigiderele sau congelatoarele lor. Multumita ei, nu mai trebuie sa va bateti capul cu dezghetarea aparatului frigorific, timp in care alimentele dumneavoastra nu sunt pastrate in siguranta pentru o perioada destul de indelungata.
La un congelator/frigider vechi: vapori de apa se formeaza atunci cand se deschide usa aparatului frigorific, iar odata usa inchisa inapoi, acestia se vor depune in interiorul sau. In mod periodic, aparatul trebuie scos din priza, pentru a se putea dezgheta. Alimentele trebuie scoase din interior, aparatul sta nefolosit pentru cate o zi intreaga deobicei, iar procesul acesta se repeta deobicei la fiecare cateva luni.
La un aparat frigorific No Frost: aceasta formare a ghetii este impiedicata, aparatul folosind o bobina speciala pentru a incalzi vaporizatorul (bobina de racire). In loc ca gheata sa se formeze, lichidul depus se scurge printre-un canal colector, ajungand intr-un compartiment dedicat acestui scop. Bobina se va opri automat atunci cand temperatura ajunge la 0°C, iar racirea continua in mod normal.
Unde gasiti incorporata tehnologia No Frost
Atat frigiderele, cat si congelatoarele, pot beneficia de avantajele tehnologiei No Frost, dar nu este neaparat disponibila in ambele compartimente ale unui aparat. Initial, No Frost a fost destinata folosirii in frigidere, iar congelatoarele nu beneficiau de aceasta tehnologie. Chiar si in prezent, veti gasi combine frigorifice care ofera aceasta optiune la doar un compartiment, dar sunt si modele Total Frost sau Full Frost, cele care sunt astfel denumite avand-o in ambele zone.
Versiuni/denumirei ale tehnologiei No Frost
Veti gasi mai multe versiuni ale acestei tehnologii, unii producatori aducand imbunatatiri si apoi patentand o denumire noua.
No Frost
Este optiunea standard a tehnologiei No Frost, gandita pentru a elimina nevoie de a mai dezgheta aparatul frigorific vreodata. Exista si denumiri de gen Full No Frost sau Total Frost, ce va spun ca ambele compartimente folosesc aceasta tehnologie.
NeoFrost
Tehnologie patentata, disponibila la aparatele Beko, aceasta fiind capabila de a mentine umiditatea la nivel mare, chiar la 90%, astfel incat alimentele sunt tinut proaspete pentru un timp mai indelungat.
Low Frost
Aceasta este folosita pentru a semnala prezenta unei abilitati de a incetini foarte mult depunerea de gheata, dar fara a o elimina. Poate fi o solutie buna de compromis.
SmartFrost
Aceasta este gandita pentru a reduce cantitatea de gheata formata, astfel incat este rareori necesar sa decongelati zona congelatorului. Este disponibila la aparatele Liebherr si incorporeaza evaporatorul in izolatia congelatorului, in timp ce peretii interiori sunt netezi, si deci usor de curatat.
Avantaje si dezavantaje
+ Mai usor de intretinut: nu mai trebuie sa dezghetati aparatul frigorific, astfel incat economisiti timp.
+ Mai economice: consumul de curent electric este redus pentru aparatele No Frost, acestea fiind foarte eficiente.
+ Temperatura este controlata mai bine: nu doar ca nu mai variaza la fel de mult, dar alimentele nu se mai lipesc intre ele, gheata lipsind din compartiment, in ciuda temperaturii scazute.
+ Mai mult spatiu folosibil in interior: nu mai este gheata depusa, deci spatiul ce poate fi utilizat este ceva mai mare.
– Unele modele pot deshidrata alimentele mai usor: pentru a evita acest lucru, alegeti aparate care au zona speciale pentru legume si fructe, capabile sa le mentina proaspete pe termen lung (ex: Garden Fresh la Arctic/Beko).
– Tavita cu apa trebuie golita periodic: este o operatiune foarte rapida, dar trebuie sa va aduceti aminte sa faceti acest lucru din cand in cand.